ku przestrodze - czyli co może zrobić mały kamyk

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wizja
    Classic
    • 2004
    • 31

Qulek, nie no nie mówie że są złe, ale śmigałem po małych okolicznych wioskach np Radkowice i klęska...a ogólnie to dziury są wszędzie. :roll:
  • BaPit
    Rider
    S_OCP Member
    • 2004
    • 630

Witam!

Jeszcze niedawno pisałem, jak mało problemów miałem z moim autem w trakcie jego prawie 7 letniej eksploatacji. No i wykrakałem. Pierwsza myśl - ja go chwalę, a on się wredny zesrał ops: :cry: :| jak się okazało, nie była to wina samego auta... A cała sytuacja w bardzo dużym skrócie wyglądała tak:

W czwartek rano auto zasygnalizowało brak oleju. Dojechałem do pracy - stwierdziłem, że coś pewnie nie tak z jakimś czujnikiem i przyjrzę się sprawie wieczorem. Potem ok. 17tej wybrałem się do Nieporętu (trasa ok. 20km) - w połowie drogi znów pikanie... Pomyślałem, że to chyba nie jest dobry znak i wracając na stacji zatrzymałem się w celu sprawdzenia poziomu uleju... Bagnet suchy. Dolewam litr - ciągle sucho. Drugi litr - sucho. Idąc po trzecie opakowanie koleś na stacji dziwił się, że ja wogóle dojechałem.Dolałem jeszcze pół litra i na bagnecie pojawił się odpowiedni poziom. W pierwszej chwili przekląłem olej, jaki zalałem wcześniej - Castrol RS Formula 10W 60 - myśląc, że to może jego wina. Dotarłem do domu - wieczorem po auto przyjechał Purchawa. Zdałem relację, co i jak - myślałem, że sprawa załatwiona i problem się już nie pojawi. Szybki look na poziom oleju - było dość ciemno, ale wszystko wyglądało, jakby było ok. Purchawa przejął pojazd i pomknął do siebie do domu. Rano niestety telefon i informacja, że olej zniknął - na szczęście Purchawa jeszcze nie pociąl w trasę. Wlane >2 litry i misja przetransportowania auta z Marek do traxu (ul. Szeligowska). Auto cudem dojechało, choć tempo nie było zawrotne (na szczęście ). Na szybko spojrzenie pod maskę - nie było już tak czysto, jak dzień wcześniej - olej rozbryzgany wszędzie dookoła przy pomocy paska rozrządu.

Co się stało ?? Hmmm. Takiej akcji nie słyszałem jeszcze nigdy w życiu!! Właśnie dzwoniłem do traxu. Okazało się, że jest to uszkodzenie mechaniczne - ale jak to - przecież mam od spodu blachę ochronną prawie 2* grubszą od oryginalnej metalowej blachy Skody ( tu ). Po "prasowaniu" auta byłby to jedyny element, który nie zmienił swojego kształtu :bigyellow No dobrze - żarty żartami, ale tak naprawdę nie było tak wesoło.

Historia najprawdopodobniej wyglądała tak: Od spodu do komory silnika wskoczył mały, dość płaski i ostry kamień. Wpadł on między rolki a pasek rozrządu. kamyk wbił się w pasek i kręcił się razem z nim. tuż obok paska jest pompa oleju. wystający kamyk uderzał w nią doprowadzając do pęknięcia, a następnie rozwalał obudowę coraz bardziej (czyli wyciek był coraz większy wraz z upływem czasu) - aż obudowa została zupełnie zmasakrowana, a jej cząstki mogące uszkodzić różne elementy, latały dookoła i są porozrzucane z tamtej strony komory silnika.

Byliśmy zatem świadkami dwóch cudów -
    1. kamień wbity mocno w pasek nie doprowadził do jego pęknięcia (które wiadomo, jakby mogło się skończyć ).
    2. nie doszło do zatarcia silnika mimo takich problemów ze smarowaniem!!

Cała historia daje naprawdę do myślenia - pomijam fakt, że prawdopodobieństwo jej zaistnienia jest zbliżone do prawdopodobieństwa trafienia 6ki w totka (hmmm. może pownienem sprawdzić, jakie liczby padły w sobotę ) - to prawda, że miałem pecha, ale...

Po pierwsze - choćby od spodu przymocować blachę przeciwpancerną, to i tak nie załatwi ona tematu, jesli spód nie będzie bardzo szczelnie osłonięty

Po drugie - czujnik ciśnienia oleju to chyba nie jest głupi wynalazek - nie mam go, ale myślę, że warto będzie to nadrobić.

Efekt jest taki, że ja jestem uziemiony, a Purchawa nie wykonał misji lubelskiej (głupio mi strasznie :cry: ).

Pozdrawiam i uważajcie na swoje Skodzinki!!
    Bartek
    była mocna Octa, a jest konik
    Greckie Delikatesy

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

no kurna cuda i dziwy (a zwlaszcza dziwy)
      miales chyba wyjatkowy niefart! :shock:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• MiKruS
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7976

Niezle :shock: :shock: :shock:

Fura sie msci, ze chcesz ja sprzedac. :wink:
        Skads to znam. :|
        TDI 205PS

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Faktycznie, czujnik ciśnienia oleju pokazałby od razu, że buba nadchodzi. Trzeba się za zestawem czujników porozglądać...

Szczęściarz z Ciebie BaPit, że tylko na tym się skończyło
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• paf
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3140

BaPit, faktycznie historia wygląda na bardzo mało prawdopodobną - i tym bardziej musiałeś się zdenerwować.

A MiKruS ma rację co do zemsty auta - tyle że ja miałem tak że jak groziłem sprzedażą Polonezowi to się naprawiał a jak poprzedniej Octavii to skubanej zaczęła wariować elektryka a potem rozrusznik został zmielony przez silnik - baaardzo nieprzyjemny dzwięk :x

czyli co nasze octavie to mściwe bestie?

Komentarz

• BaPit
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 630

Zamieszczone przez MiKruS
              Niezle :shock: :shock: :shock:

Fura sie msci, ze chcesz ja sprzedac. :wink:
              Skads to znam. :|
              hmmm. co do sprzedaży, to dostałem zakaz - siła wyższa (w postaci mojej ładniejszej połówki) zdecydowała, że fura zostaje z nami. Zresztą puszczanie za grosze takiej perełki to byłby po prostu grzech

Pozdrawiam!
              Bartek

PS a Twoja też zaczęła się mścić, czy masz jeszcze na myśli tę akcję "parkingową" ?? BTW Może żona woli oryginalną kierkę ?? :busted:

[ Dodano: Wto 31 Sty, 06 13:03 ]
              Zamieszczone przez BioBogon
              Szczęściarz z Ciebie BaPit, że tylko na tym się skończyło
              oj fakt

[ Dodano: Wto 31 Sty, 06 13:04 ]
              Zamieszczone przez paf
              BaPit, faktycznie historia wygląda na bardzo mało prawdopodobną - i tym bardziej musiałeś się zdenerwować.
              najpierw tak. teraz się cieszę, że tylko na tym się skończyło :wink: mam nadzieję, że nastąpi szybka reanimacja.

Pozdr!
              BP
              Greckie Delikatesy

Komentarz

• Martinez
                L&K
                • 2004
                • 1366
                • Audi

BaPit od dawna zalewasz Castrola RS? Ja miałem dosyć marne przygody z tym olejem (znajomy mechanior kiedyś polecił). Ciekaw jestem jak one sie sprawdzają w benzyniakach...

Co do historyjki to kosmos - jak z filmu "oszukac przeznaczenie" :evil:
                Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• BaPit
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 630

Zamieszczone przez Martinez
                  BaPit od dawna zalewasz Castrola RS? Ja miałem dosyć marne przygody z tym olejem (znajomy mechanior kiedyś polecił). Ciekaw jestem jak one sie sprawdzają w benzyniakach...
                  hmmm. zalałem go pierwszy raz, bo akurat na motula musiałbym czekać 2 dni ;/ w sumie to ciężko mi go oceniać, bo przejechałem na nim raptem 5k km. Krążą o nim bardzo różne opinie. Ponoć ten rozlewany w PL jest be, a ten z zachodu jest cacy. Nie wiem sam - mi się do niego trudno przywalić. Wszystko było w porządku i pewnie znowu go zaleję - jeśli będzie tańszy od Mobil 1. teraz zmieniam olej co 5-7k km, więc ciągła jazda na motulu odpada ze względów ekonomicznych...

Zamieszczone przez Martinez
                  Co do historyjki to kosmos - jak z filmu "oszukac przeznaczenie" :evil:
                  oj, żebyś nie wykrakał czegoś

Pozdr!
                  BP
                  Greckie Delikatesy

Komentarz

• Tymon
                    RS
                    • 2004
                    • 2970

BaPit ładne rzeczy :shock:

Kurka a ja mam słupek na dwa wskaźniki :? bez ciśnienia oliwki
                    Dobrze że nie stało się nic poważniejszego.
                    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                    BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• MiKruS
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 7976

Zamieszczone przez BaPit
                      PS a Twoja też zaczęła się mścić, czy masz jeszcze na myśli tę akcję "parkingową" ??
                      hehe - ja mam tak z kazdym samochodem.
                      Jak zdecydowalem sie sprzedac CRX-a, to kilka dni pozniej policja wpadla na moją mame jak nim jechala i samochod do blacharza. :x
                      Jak zdecydowalem o sprzedazy Corolli to jeszcze tego samego dnia zatrzasnalem kluczki i musialem placic ekipie, zeby sie wlamala do samochodu, a dzien pozniej rozlecial sie akumulator. Jak zalozylem nowy aku, to cos nie stykalo i samochod dwa razy stanal po srodku drogi bez oznak zycia... :x

Teraz akcja z kradzieżą. Strach sie bać.

Zamieszczone przez BaPit
                      BTW Może żona woli oryginalną kierkę ??
                      Przykro mi - marne szanse.
                      TDI 205PS

Komentarz

• nico21
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 2640
                        • Volkswagen

No to mozna powiedziec o szczęściu w nieszczęsciu. Pierwszy raz sie z czyms taki spotkałem.

Mam nadzieje ze szybko octavka powróci na droge k
                        DACAR.team

Komentarz

• ida.mac
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 141

cos z dreszczowca !!!!!

Zamieszczone przez paf

A MiKruS ma rację co do zemsty auta - tyle że ja miałem tak że jak groziłem sprzedażą Polonezowi to się naprawiał a jak poprzedniej Octavii to skubanej zaczęła wariować elektryka a potem rozrusznik został zmielony przez silnik - baaardzo nieprzyjemny dzwięk :x

czyli co nasze octavie to mściwe bestie?
                          Niesamowita historia.
                          Od razu na mysl mi przychodzi super niesamowity film sprzed chyba kilkunastu "Christine" :twisted:
                          (nie mam pewno[ci co do poprawnosci pisowni).
                          Ci, którzy ogladali na pewno wiedz o co chodzi.

pozdrawiam wszystkie octavie

k
                          ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Re: cos z dreszczowca !!!!!

Zamieszczone przez ida.mac
                            Niesamowita historia.
                            Od razu na mysl mi przychodzi super niesamowity film sprzed chyba kilkunastu "Christine" :twisted:
                            Cos w tym jest, sytuacja naprawde mocno podobna.

Bartek, nic sie nie lam. Wazne, ze tylko tak to sie skonczylo!
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: ku przestrodze - czyli co może zrobić mały kamyk

Zamieszczone przez BaPit
                              Od spodu do komory silnika wskoczył mały, dość płaski i ostry kamień. Wpadł on między rolki a pasek rozrządu. kamyk wbił się w pasek....
                              Czy miales plastikowa oslone paska rozrzadu ? Czy z racji modow wyladowala ona na smietniku? :roll:
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• BaPit
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 630

Re: ku przestrodze - czyli co może zrobić mały kamyk

Zamieszczone przez Samiec
                                Czy miales plastikowa oslone paska rozrzadu ? Czy z racji modow wyladowala ona na smietniku? :roll:
                                to nie jest ten kierunek modów, w jakim podążam osłony boczne są oczywiście na miejscu...

Pozdr!
                                BP
                                Greckie Delikatesy

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No i cale szczescie :wink: tylko nadal nie moge uwiezyc jak ten kamyczek przelazl przez ta plastikowa obudowe od rozrzadu :roll: Chyba ze inaczej to wyglada niz w tdi
                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...